odkrztuszanie

Jakie badania zrobić, jakie są robione, itp

Re: odkrztuszanie

Postprzez mama_zuzi » Wt 09 mar, 2010 15:39

Teraz juz nie klepie sie w pozycji grawitacyjnej. Tak nam mowila dr Orlik w pazdzierniku ubieglego roku. Zmienily sie zalecenia poprostu.
mama_zuzi
Aktywista

Postprzez wiola77 » Wt 09 mar, 2010 18:08

my byliśmy u dr Orlik miesiąc temu, synek ma pięć lat, drenaż z pomocą kamizelki (15 minut) , ale po kamizelce jeszcze drenaż właśnie w pozycji grawitacyjnej( około 15 minut) z uciskami w każdym położeniu- są to zalecenia zarówno dr Orlik jak i rehabilitanta z Rabki A. Leżańskiego, dopiero po tak intensywnym drenażu synek odkrztusza wydzielinę;
drenażu w pozycji grawitacyjnej nie można wykonywać przy refluksie, akurat u synka mieliśmy badanie robione w tym kierunku gdy miał 1,5 roku- wyszły na pograniczu normy, ale nie kazano nam rezygnować z tego rodzaju drenażu- do dziś refluks się nie pojawił;
u małych dzieci drenaż grawitacyjny jest podstawą, ale dr Orlik powtarza, że trzeba wprowadzać dodatkowo jak najszybciej inne metody, aby dziecko jak najszybciej zaczynało współpracować przy drenażu
w naszym przypadku gdy tylko oklepywaliśmy synka, bez ucisków, nic nie odkrztuszał
wiola77
Aktywista

Postprzez mama_zuzi » Wt 09 mar, 2010 21:27

Hmm no to ciekawe moze to kwestia wieku dziecka. My klepalismy grawitacyjnie prawie 'od urodzenia' i w 6 miesiacu jak poszlismy to juz kazano nam na plasko, plus piersiatka w gore pod katem 30 stopni. Jak bylismy na rocznym bilansie miesiac temu to nie kazano nam niczego zmieniac. Corka nie ma refluksu. hmmm...
mama_zuzi
Aktywista

Postprzez vitay007 » Wt 09 mar, 2010 21:50

Nam odkąd wykryli muko u Emi ,to oklepuje grawitacyjnie .A teraz jak byliśmy, mówiła mi pani rehabilitantka że mogę już oklepywać na płasko lub oklepywać tylko boki a potem dać ręce na żeberka i oddychać razem z dzieckiem naciskając wspomagać wydech .Pokazała mi również żeby dziecko odkrztusiło luk zakaszlało (zawsze drażniłam krtań żeby wywołać kaszlnięcie),włożyć do buzi szpatułkę i nacisnąć język ,ale moja Emi się nie dała i dała taki popis że ją będzie cały Karpacz pamiętał ,,a pani od rehabilitacji aż się zgrzała hahaha oczywiście razem ze mną .
Monika Urbanik
Mamusia Emilki http://www.pomocdlaemilki.smyki.pl
vitay007@gmail.com
gg:3231855
kom:608522086
vitay007
Aktywista

Postprzez julasek » Wt 09 mar, 2010 22:24

mama_zuzi napisał(a):Hmm no to ciekawe moze to kwestia wieku dziecka. My klepalismy grawitacyjnie prawie 'od urodzenia' i w 6 miesiacu jak poszlismy to juz kazano nam na plasko, plus piersiatka w gore pod katem 30 stopni. Jak bylismy na rocznym bilansie miesiac temu to nie kazano nam niczego zmieniac. Corka nie ma refluksu. hmmm...

u nas dokladnie bylo tak samo, po 6 mcu dr Orlik kazala przejsc z grawitacji na plasko i tez synek nie ma refluksu
teraz idziemy w kwietniu na roczny bilans, zobaczymy co teraz bedzie
julasek
Aktywista

Postprzez kasiab » Cz 11 mar, 2010 18:18

a ja bylam tylko raz u Orlik, ostatnio chcialam isc ale miala zamkniety gabinet a ja nie chcialam latac i jej szukac, bo zawsze jak tam jestem to marze,zeby jak najszybciej wyjc juz z tych zarazkow......teraz w maju jedziemy to mam nadzieje,ze uda mi sie z nia pogadac, bo o odkrztuszaniu nic nie wiem...
Mama Jasia z CF 29.07.2009 i Angeliki zdrowej 28.06.2007
kasiab
Aktywista

Poprzednia strona

Powrót do Wykrywanie mukowiscydozy